Thursday, December 22, 2011

Mood exam FInal

salam..
apa khabar hati dan iman..?

Alhamdulillah...Minggu depan dah start final exam...but selama ini tak pernah pun buat (study week kat rumah), harap-harap planning study tue menjadilah. Sempat lagi kalau nak study last minit untuk exam 4/1/2012 first paper. Nasib baik ada gap antara paper-paper exam. Takde la straight je nak jawab exam nanti.  study week  update  blog, Update pun pendek2 jew All the best kepada semua student yang nak amik final exam. Semoga kita dipermudahkan untuk menjawab soalan exam dan mendapat keputusan yang baik. InsyaAllah. Amin..




Dijadikan manusia itu utk diberikan imtihan (ujian). Nak jadi Muslim yang baik pun kena melalui imtihan. Jadi pelajar pun kena lalui imtihan. 

Sunday, December 11, 2011

besday UMMI>>.

Happy birthday ummi....
Thanks ummi sentiasa memberi nasihat...sokongan &...
sekarang umur pun da semakin bertambah..



sorry MOM ...hampir terlupa nak balik rumah lebih awal untuk celebrate..nasib baik ayah call td, adik msge...ape2 pun i love U MOM...cz x der yang boleh ganti yang ini jika ia hilang..harap sangat dipanjangkan umur

Friday, December 2, 2011

UMT YOUNGPRENEURS


subjek Asas Keusahawan
assignmentnya agakla mencabar jugak
:
v
kena interview usahawan
usahawan kami
NATIFAH BATIK
siapkan Rancangan Perniagaan (siap dengan akaun bagai..huk2..assgmt paling detail pernah ku buat)
Laporan Mentor
Presentation







& JOmla.....
lawat BOOTH kami
NATIFAH BATIK  (plan diubah kepada Nuri Kids House)
sempena UMT YOUNGPRENEURS
at 
TTC, Kuala Terengganu
Date:
9/12/2012-11/12/2012
time:
10.00 am- 10.00 pm

aktiviti:
pelbagai gerai jualan usahawan akan dibuka oleh student UMT
persembahan oleh ARTIS UMT (rugi klu tak tengok)
& banyak lagi....


nie dia Natifah bt Ngah~ mak mybestfriend (sabiha)
ubat pun ada :)

sambungan..........................
oleh kerana ada problem ckit booth kami tidak akan menjual batik tapi pakaian budak & barang girls....
nama baru BOOTH kami  ..Nuri Kids House"
(tekan link diatas untuk melihat jenis barang bakal dijual)



JaDuAL Aktiviti UMT YOUNGPRENEURS....


JUMAAT- 9/12/2012
9.30 a.m: Aktiviti Jualan 
2.30 a.m : aktiviti Jualan
3.00 p.m : Persembahan Kebudayaan
8.00 p.m: Persembahan Kebudayaan
10.00 p.m: aktiviti Jualan ditangguhkan 

SABTU-10/12/2011
9.30 a.m: Aktiviti Jualan 
2.30 a.m : aktiviti Jualan
3.00 p.m : Persembahan Kebudayaan
8.00 p.m: Persembahan Kebudayaan
10.00 p.m: aktiviti Jualan ditangguhkan 


AHAD-11/12/2011
10.00 a.m: Aktiviti Jualan
1.00 pm: makan tengahari (urusetia & peserta)
2.30 p.m: Program bersambung (majlis penutup program)
10.00 pm: Aktiviti Jualan Terakhir :)




Saturday, November 26, 2011

Pergilah oh Dunia....




Perlahan-lahan ku jejak kaki

Terus melangkah untuk mencari
Suatu arah yang masih belum lagi kutemui
Apakah kerna dosa silamku
Masih membayangi diri ini
Hingga tak mampu untuk ku lari dari belenggunya..

Apalah daya hambaMu yang lemah
Hanya kekosongan jiwa
Penuh hasutan nafsu bergelora
Hanyalah padaMu daku berserah
Tunduk dan sujud menyembah
Mengharap ampunMu ya Allah..

Pergilah oh dunia
Jauh dari hati ini
Kerna kasihmu hanya sementara
Aku hanya mengharap
Padamu ya Allah
Menemani jiwaku yang lemah tak berdaya

Terasa diri ini
Sentiasa mengadu padaMu
Bagai tiada apa
Menghapus dosa-dosa yang lalu

Thursday, November 10, 2011

•.♥.•Baraka Allahu •.♥.•

Assalamualaikum...
Setelah  terbaca buku solusi bertajuk " Mencipta SYURGA Rumah Tangga"...sedar tak sedar,hampir terlupa buatku akan tarikh keramat seorang sahabatku didunia dan diakhirat ini.. Alhamdulillah sahabatku dulunya berkenalan  di kem Jati Diri yang kini lebih dikenali JDK anjuran badan NGO ~ HALUAN~ kini selamat bergelar isteri orang. Begitu cantik tarikh dipilihnya ~ 11.11.2011~



Cinta Kerana Allah 
"Pasangan yang bernikah atas dasar aqidah akan mampu berdepan dengan apa jua cabaran, sama ada dalam bentuk kekurangan harta benda , pengesaran jiwa, perbezaan fikiran atau pertembungan emosi. Bukan tidak berkrisis, tetapi krisis itu mudah dibina dengan sama-sama meletakkan Allah sebagai kuasa Pengatur dalam apa jua aktiviti dan perancangan dalam rumah tangga"...moga dapat Mencipta SYURGA Rumah Tangga..kerna disitu Ada Cinta Tanpa Balasan dan Alasan........


Mabruk, ya ukhti, Sobiroh Sabry & suami...^_^ tahniah buat sahabatku..sangat manis dan comel di hari sangat bermakna dan istimewa..alhamdulillah..cepat masa berlalu..dah bergelar seorang isteri..semoga bait al-muslim yang dibina kekal dalam barakah Allah selalu...semoga menjadi isteri yang solehah yup,bercinta hingga ke syurga... •.♥.•Barakallahula kuma wabaraka 'alaikuma. wajama'a 'alaikuma fi khair •.♥.•



Saturday, October 29, 2011

JPA vs YTN vs PTPTN

Alhamdulillah, murahnya rezeki Allah padaku.


Artinya : “Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), Maka Sesungguhnya azab-Ku sangat pedih". (QS. Ibrahim : 7)

 Saya  bersyukur sangat-sangat pada-MU Ya Allah kerana masih ingin beri rezeki pada hamba-Nya yang lemah ini..Alhamdulillah, sangat tak disangka-sangka dengan rezeki-Mu nie ya Allah

DALAM SATU MASA......... :)

JABATAN PERKHIDMATAN AWAM (JPA)

              


                        AND.....
YAYASAN TENAGA NASIONAL (YTN) 


   CHOICE & cHoIcE.......
OPpsss....PTPTN, how??? duit pun da masuk


Sunday, September 18, 2011

Barakallah mirah :)

Terharu rasanya , Alhamdulillah, sahabatku telah selamat menjadi Isteri orang pada 15 september 2011.Sorry, tak dapat hadir yup.Tahniah dan selamat Pengantin Baru Untuk mirah dan Suami. selamat mendirikan rumah tangga… Semoga Allah memberkati kamu dan melimpahkan berkat kepada kamu, iman yang sempurna, ilmu yang Memberikan menafaat, Rezeki yg. Halal, Anak yang Soleh, rumah tangga yang bahagia, Usia yang Berkat, Doa yang Mustajab, hajat yang Tertunai, kesihatan yang Berterusan, keselamatan di dunia ini dan di akhirat nanti..
Ya Allah, Ya tuhan kami, perkenankanlah permohonan kami ini, mustajabkan Doa kami Untuk pengantin tersebut… dengan berkat nabi kami Nabi Muhammad S.A.W dan dgn berkat Amalan kami yang paling Ikhlas…..
AMIIN.....














just hantar wakil :)
                 


Thursday, September 15, 2011

Dunia Universiti


Hari ini hampir dua minggu saya berada di  UMT.sekian lame tidak menatap wajah2 FB & x berblog akhir-akhir ini dek kesibukan berorentasi.Tak kenal maka tak cinta, mula-mula jejak kaki UMT macam tak bermaya, takut & strees. TApi sekarang bile da masuk, semakin cinta plak akan UMT  kerana tertarik dengan aset UMT miliki..dia ada pulau sendiri ( setiap student & staf UMT wajib pergi  survival laut di pulau bidong  selama 2hr 1 malam) , ade kapal sendiri,dewan yang serba mewah (ala-ala snow),library serba canggih & cantik  ( semua touch & go) tapi sedikit letih untuk berulang-alik dari kolej kediaman ke falkulti sejauh 2 km..time nie terpaksa guna kaki untuk mengayuhnya.

                                               
 Kadang kala diri terlalu risau akan suasana terlalu bebas.. jauh & sangat-sangat  berbeza jika nak dibandingkan  dizaman persekolahan & matrik. Tidak ada sesiapa yang akan menghalang, marah kepada kita untuk membuat sebarang aktiviti. semuanya bergantung pada diri sendiri.Takut diri ini cepat hanyut dengan suasana & keadaan.

Tapi itu bukanlah satu keutamaan yang perlu saya fikir dan risaukan. Kerana menetapnya saya di sini punya misi dan tujuan yang perlu saya capai. Hidup dimana-mana pasti ada cabaran & dugaanya. Tidak ada tempat yang boleh kita letakkan pergantungan melainkan kepada Allah pencipta kita.

Saya bersyukur sangat-sangat kerana ditempatkan di IPTA kerana jika dikenangkan akan nasib 30414 orang lagi yang tidak dapat mana-mana U. Tapi kekadang terfikir akan  harapan manusia kepada aku. Tingginya cita-cita mereka yang ingin melihat aku berjaya. Hingga pernah aku terdetik di fikiranku, mampukah untuk aku memenuhi cita-cita mereka? Mampukah aku membenarkan harapan mereka kepada aku? Mampukah untuk aku perkenangkan doa-doa mereka? Mampukah ini? Dan mampukah?

Kerana yang aku rasa, aku hanya seorang hamba yang tidak mempunyai apa-apa yang hendak dibanggakan

Apabila terlalu banyak yang mengharap dan yang mendoakan, akhirnya muncul satu perasaan tidak tahu dari mana asal usulnya.

Perasaan takut untuk meneruskan kehidupan di sini. Takut dan bersalah.Takut tak dapat DEKAN.  Takut tidak mampu untuk membawa pulang kejayaan seperti mana yang diharapkan. Bersalah tidak mampu membawa balik harapan yang disandarkan ke atas diri ini.

Ya Allah.takut perasaan ini akan mendatangkan bebanan kepada diriku
Tapi hatiku sedikit terubat apabila hatiku sedikit terisi dengan Ilmu Allah, yang mengatakan " belajar bukan untuk cemerlang tapi belajarlah ini untuk  islam,untuk majukan islam,terus gemilang & kebanggaan islam. buang perasaan untuk mengejar kecemerlangan dunia sahaja tp tapi kejarlah kecemerlangan dunia & akhirat.jika mengejar kejayaan dunia sahaja, diri kita akan sentiasa akan terasa kecewa & sedih jika tidak mencapai target.

            mereka sudah maju kehadapan....saya plak tak kan tak boleh..

STRONG!!! STRONG!!
U SMILE ...I SMILE ^ -^

       lawatan ke Falkulti pengurusan & ekonomi





        setelah bergelar mahasiswi UMT


              explorace game...wakil falkulti FPE, we won 3rd place..cgrate sumer

Friday, September 2, 2011

jambatan ke akhirat

Sedar atau tidak, kita semua sebenarnya dalam perjalanan menuju kehidupan menuju akhirat. Perjalanan kita di atas dunia ini ibarat melalui sebuah jambatan yang mesti dilalui oleh setiap manusia sebelum menempuh atau sampai ke alam akhirat.
Maka, kehidupan duniawi adalah jambatan yang menyampaikan kita ke alam akhirat manakala kehidupan ukhrawi itulah kehidupan yang maha kekal lagi tiada penghujungnya. Dalam kata-kata yang lain, kehidupan dunia ini adalah medan persediaan dan persiapan umat manusia sebelum untuk kehidupan akhirat yang kekal sepanjang zaman.


sungguh terkesan jiwa apabila ayah membuat sedikit pengisian jiwa. semasa tue kami on da way balik umah, tiba-tiba jalan jam plak, pastu ayah cakap..try tengok nun sana ( jambatan sultan mahmud). Tahukah kamu kita akan merentasi jambatan 1700k tahun??... bagaimana nak lalu jambatan nie?? kerna jambatan nie just lebih nipis dari sehelai rambut kita..(masa nie sumer diam, dengar jew, takut pun ada bila dibayangkan)..nak buat macam mana  nie kita semua kena laluinya  tak ade yang terkecuali..bekalan untuk lalu jalan nie adalah dengan TAQWA.Terasa diri ini belum cukup sedia untuk mengadap-Nya, kerna risau akan bekalan  apa yang ku bawa untuk mengadap-Nya. TApi masa bile plak kita betul- betul  bersedia...kena banyak..lagi nie . Moga Allah permudahkan & terima segala amalanku 

Sudahkah kita bersedia dan mempersiapkan diri kita ke sana?

Tuesday, August 23, 2011

Tae-ho's story- ketabahan & kesungguhan

Assalamualaikum....
try korang tengok video nie....sebak pun ade
semangat kan budak nie mengharungi hidup walaupun fizikalnya x lengkap
tapi lagi best klu budak nie orang islam..lagi beruntung diakan
tapi jika nak dibandingka  dengan kita nie yang sempurna 
macam-macam keluhan diucapkan...---> saya tak boleh buat, saya tak pandai, saya lemah
macam-macam la..macam tak syukur langsungkan




be strong!!!!!
boleh tak....insyaAllah boleh kan
buat perancangan ---> usaha sungguh---> baru nak tawakal pun
jika nak difikirkan perjuangan?? masalah?? 
sampai mati pun tak kan habis
semua nie just cabaran & ujian kita sebagai hamba
so...be strong again & again.. ^ ^

selagi manusia dijadikan tempat pergantungan, masalah takkan selesai..
hanya Allahlah tempat pergantungan bagi manusia yg benar2 mengharapkan terbukanya pintu penyelesaian bagi setiap ujian hidup.. biarkan penyelesaian masalah itu mungkin mengecewakan manusia lain,tapi,bukankah ianya dtg drNya? 
~jagalah Allah,pasti Allah akan menjagamu~


Monday, August 22, 2011

Selamat Pulang Perantau

Assalamualaikum!!!! ^ ^
Hari ini tiba-tiba rajin plak buat post
yerla hari ini da termasuk hari ke-4 saya dikuarantinkan
borinkla jugak so buatla post nie
kepada my sis KHALILAH AZIMAH (cewahhhh) akan sampai besok 
selamat pulang ke negeri kelahiran
TAHNIAH habis jugak menamatkan pengajian 
selepas nie layakla nak jadi ustazah erk ^ ^
walaupun sekarang da tak pandai cakap ganung..
asyik cakap LORAK KL jewww
huhuhu......
may be da lame jadi orang KL kan(ahaks)
moga-moga balik ganung 6t dapat cakap ganung laaa

                 ape nie awak buat balik???


 WAaa banyakkan

abang jang cakap sampai berus jambang pun buat balik
awak tau tak sampai tergelak saya baca tau tadi
kenapa x sedekah jew..lebih-lebih lagi nak dekat rayer nie
moto ego tue 6t boleh la pinjam erk...
jangan risau saya da dapat lesen
tp "L" jew tau (jangan nk gelakla, ingat senang kew nk pnjat moto tue)
tapi tak kisahlah asal dapat lesen kereta cukupla


post nie special untuk awk (khalilah Azimah)

Mujahid da Nak balik KB

                 siap packing barang nak balik plak


                                 ayah mithali ^^

Da hampir sebulan mujahid duduk kat  umah tok ki, ingatkan sampai rayer..
Tut....tut..mak lang nga mak der plak kena chicken pox
abi dia cepat-cepat turun ke ganu bila tau
yerlaaaa...takut virus terkena anak dia plak
6t rindu mak lang nak tegok mujahid tolong kemas rumah (yer ker)
bangun sahur sama-sama
tido sama
.............
mujahid dak bijak & soleh, ape jew diarah sumer dia buat
walaupun tak pandai cakap lagi dia faham ape orang cakap
sampai kitaorang takut nak cakap hal secret2 nie...
btw sekarng mak lang da rindu Mujahid la >_<
6t datang lagi tau umah tok ki & tok mi yer
kesian Mujahid kena masuk nurseri balik 
klu x, boleh mak lang buat bola lagi untuk mujahid
.........^^

 Bola kertas mak lang ^^

Baca buku sebelum tido >_<


Saturday, August 20, 2011

Khadeejah khyrah & Akif Zharfan





                 Kepala kami da botok


Khyrah




Akif 




Khyrah


           Akif



Friday, August 19, 2011

chicken pox MENYERANG

orang kata, seumur hidup virus nie just serang sekali jew...
wah, sangat meriahla gatal rasanya bila terkenal pada diri sendiri
sebelum nie sedap-sedap jew tengok orang kena sekarang rasa plak
adus!!! gatal..gatal...



Tanda-tanda demam campak

Antara 10 – 12 hari selepas dijangkiti penyakit, pesakit mula menunjukkkan tanda dan gejala demam campak seperti:
  • Demam tinggi
  • Batuk, selsema dan sakit tekak
  • Mata berair dan sensitif kepada cahaya
  • Sakit otot
*mula adikku tegur mataku merah macam sakit mata...tapi tak rase macam sakit mata pun just merah- merah jew.. ok niela simptom2 nyer

Kena kurantin lagi (10-14 hari)

  1. Virus chicken pox boleh berjangkit melalui udara apabila pesakit bersin atau batuk, sentuhan ke atas bintik merah yang telah pecah dan juga melalui pakaian yang pesakit.
  2. Virus chicken pox kekal aktif dan boleh berjangkit kepada orang lain walaupun sewaktu terapung diudara dan dimana-mana permukaan selama 2 jam.
  3. Virus demam campak mula berjangkit kepada orang lain 4 hari lebih awal sebelum pesakit pertama mula mengalami gejala chicken pox atau 4 hari selepas ruam muncul.
  4. Virus ini juga mengambil masa antara 7 ke 14 hari untuk membiak didalam badan yang telah dijangkiti sebelum ruam muncul. Tempoh pembiakan ni dipanggil sebagai tempoh inkubasi
  5. Sebenarnya agak sukar untuk mengenali gejala jangkitan awal chicken pox ni sebab gejala awal yang muncul ialah batuk, selsema dan sakit mata sebab sebagai ibu bapa biasanya kita akan menganggap anak kita terkena selsema atau demam biasa.
  6. Penyakit ini boleh menjadi antara wabak yang serius dan boleh membunuh di negara yang mengalami bencana alam dan peperangan kerana kebanyakan penduduk akan bersesak di kem perlindungan dan tidak dapat menerima rawatan yang mencukupi 
*alamak tak berayala saya tahun nie....

                     ambik ubat

yang kelakarnya tadi bile rujuk kat Dr dia kate macam kena gigik semut..agak-agakla
sebenarnya Dr ku temu hari nie Dr. baru kat klinik nie may be baru masuk tue
cze biasanya Dr. panel yang biasa ku jumpa da tua, hari lain ckit yang muda plak
pastu aku tunjuk bengkak yang berarir baru dia teragak=agak nak mengiakan plak..aduis..
da la nak kasi ubat kat ku nie rujuk i-pone dia dulu...kelakar btol (takut-takut tersalah dos kot)
* ape-ape jewla harap-harap tak ramai Dr. macam nie wujud kat negara kita =_=" & jangan lupa doa untuk saya nie yup moga-moga cepat sembuh..at least bolehla beraya jugak tahun nie, da la x prepare abis lagi untuk masuk U lepas rayer nie
*ape-ape pun anggap jew la Allah sedang menguji hambanya nie


Wednesday, August 17, 2011

UMT diHAtiku


Alhamdulillah, diriku juga tidak menyangka, impian semasa kecil ( takla kecil mana pun) sekarang menjadi realiti ^^. 
Bermulala al-kisah dulu-kala ku sentiasa menyebut " 6t klu ina da besar ina nak sambung study dekat-dekat jew 6t bolehla jaga Ummi ayah "......
dulu2 ku sentiasa mengira umur parent tahun ke tahun yang semakin meningkat ape yang lebih merisaukan takut tak sempat berbakti kepada parentku ini. yela 6t da nak habis degree or 4 tahun akan datang ayahku pun da nk masuk 60 keatas da...
kesian plak kat dia nak kena berarak sana-sini...tak sampai hatila plak, nie pun x taulah ayahku sihat atau tak..harap2 umurnya dipanjangkan...
" hidup ini x nakla mengusahkan orang"... tak dinafikan pada mulanya ku adala jugak apply U jauh2 terutamanya UUM ( bolehla merantau) tp ntah tiba last minute aku ubah balik apply U depan umah jew da  6 september 2011 ku bakal menjadi student --->






 






                            Rumah Universiti




                        Bangunan Falkulti pengurusan & ekonomi


Tak kisahla study kat mana-mana pun asal buat yang terbaik, buat ape pergi U yang GLAMOUR tp orgnya just nak enjoy( study x setara mana),harapan just menjadi insan yang berguna & solehah not cultre shock..jadi diri sendiri
                    IZZAH = kebanggan ( islam & family)

                    AMANINA = harapan kami/ cita-cita yang tinggi ( kena buat terbaikla nie harapan parent nie)
"memang berjuang akan terkorban ,kerana kita berjuang untuk berkorban,itulah syarat utk menggapai kebahagiaan hakiki,kadang-kadang akan rasa lelah dan tak mampu utk teruskan perjuangan,tp carilah titik semangat dariNya utk kau mengorak langkah ke hadapan..meski terjatuh berkali2,derita menguasai diri,pautlah hati pada pemilik hati agar terasa indahnya setiap penderitaan..jadikan setiap kesusahan yang hadir adalah suatu peluang untuk tingkatkan iman dan pergantunganmu pd Dia.."

perjuangan seterusnya di UMT

Tuesday, August 9, 2011

Berpudah biarlah solehah

Ramai wanita yang mengimpikan diri dinobat wanita solehah, tapi malang dalam ia mencari solehah ia tersilap langkah... Sedang ia berusaha memperbaiki diri sendiri, tanpa disedari ia sedang melumurkan najis pada hati sendiri.Kadang-kala hati bergelora inginkan perubahan, namun malangnya kerana kaki yang masih belum mahir berenang, akhirnya lemas di lautan dalam.Sebenarnya kenapakah anda berpurdah?cuba teliti, mungkin ada salah satu jawapan dibawah :

Mungkin kalian ingin menunjukkan pada orang lain bahawa kalian adalah solehah
Mungkin kalian ingin menawan hati lelaki yang beriman
Mungkin ingin dianggap sebagai seorang seorang gadis cantik, kerana kebiasaannya wanita berpurdah di kaitkan dengan seorang yang berwajah cantik
Mungkin ingin lebih menonjol berbanding kawan-kawan yang tidak berpurdah
Atau mungkin juga hanya kerana takut dirogol...

Andaikata salah satu jawapan diatas adalah selari dengan apa yang tersemai di hati kalian, tahniah! kerana nafsu kalian telah berjaya menumpaskan iman.


Solehah Bukan Di Mata

Lelaki bukan memandang solehah seorang wanita pada purdah yang dipakai, atau labuhnya jubah yang digandal.Namun solehah itu terletak pada hati.Ramai dikalangan wanita yang memakai purdah, tetapi apabila berbicara dengan lelaki, MasyaAllah! jauh sekali dengan penampilan, hanya indah khabar dari rupa, hidup hanya untuk sedap di pandang mata.Sahabat, bukan begitu caranya menjadi wanita solehah.

Tidak kurang juga yang memakai sarung lengan, sepatutnya bila kalian memakainya, cubalah kalian sembunyikan menggunakan lengan baju dengan semampunya.Inikan tidak, lengan baju yang elok kalian sinsingkannya(lipatkan untuk menampakkan sarung lengan).Untuk apa?untuk menunjuk-nunjuk?.Kalau begitu sama sahaja kalian dengan Mami Jarum yang suka menunjukkan perhiasannya.Dan kalian akan bersama-sama golongan seperti mereka menghirup azab api neraka.

Bukanlah bermakna saya menafikan kebaikan berpurdah atau tidak menyukainya, namun peringatan agar dalam melakukan sesuatu keharusan kita tidak menambahkan lagi dosa.Biarlah sucinya hati itu sesuci pakaian yang ada di tubuhnya, walaupun kita mengerti bahawa begitu sukar untuk mendapatkannya, tapi kita mesti teruskan usaha.Sesungguhnya Allah senantiasa bersama sangkaan hambanya.

Ikhlas Menutup Pintu Fitnah,

Pemakaian purdah sebenarnya bertujuan untuk menutup pintu fitnah, bukan menambahkan lagi kuantiti wanita yang bergelar solehah hanya di wajah.Sekalipun kalian berpurdah, belum tentu kalian memakainya semata-mata kerana Allah,renungkanlah apakah sikap dan sifat di bawah adalah kelakuan kalian :

>> Suka mengupload gambar berpurdah/berpenampilan solehah di Facebook
>> Menampakah wajah tanpa purdah kepada lelaki muhrim yang dicintai melalui Yahoo Mesengger atau sebagainya
>> Memakai purdah hanya di tempat-tempat tertentu
>> Memberikan gambar yang berpenampilan solehah kepada lelaki muhrim

Andaikata salah satu atau lebih daripada ciri-ciri yang saya berikan adalah wujud dalam diri kalian, maka muhasabahlah dan bertaubatlah kepada Allah memohon keampunan.Sesungguhnya mereka yang berpurdah itu hakikatnya mereka ingin menutup pintu fitnah pada diri mereka, tidak ingin dilihat oleh lelaki sekalipun wajah itu adalah ruangan halal untuk di zahirkan.Apatah lagi untuk dikongsi-kongsikan.Saya sebagai lelaki tahu untuk memikirkan, kenapakah kalian tidak pernah terfikir di benak fikiran?

Maksiat Di Sebalik Tudung

Fenomena yang tidak asing lagi mewarnai wanita bertudung, ada sebahagian wanita yang mengambil kesempatan bertudung untuk melindungi dirinya daripada disangka buruk bila bersama-sama dengan lelaki, sehingga tudung itulah yang dijadikan penutup wajah lelaki yang bersembunyi di sebalik tudungnya, membenarkan teman lelaki memuaskan nafsu serakahnya, bahkan ada yang jadikan tudung sebagai pakaian untuk mengaburkan mata manusia daripada mengetahui bahawa ia sedang hamilkan anak luar nikah.Kalau pakai tudung, orang takkan nampak ada dua tangan jantan yang sedang memegang "tombol" api neraka di badannya.Wanita inilah yang menodai kesucian mereka yang benar-benar memakainya kerana mematuhi syariat Allah.Demikianlah wanita yang bergelar calon ahli neraka yang akan menerima azab siksaan hari akhirat nanti.Ambillah nasihat yang baik daripada bicaraku ini. seperti mana diceritakan oleh kakak saya & ia benar berlaku di kolejnya

“Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertaubat dan orang-orang yang menyucikan diri” (Al-Baqarah [2]: ayat 222)

Saturday, July 30, 2011

Ahlan Wa sahlan Ya Ramadhan!!!

╲╭━━━━╮╲╲╭━━━━━━━━╮
╲┃╭╮╭╮┃╲╲┃Selamat menyambut
┗┫┏━━┓┣┛╲╰┳Ramadhan ♥
╲┃╰━━╯┃━━━╯╰━━━━━━ ╯
╲╰┳━━┳╯╲╲╲╲╲╲╲╲╲
╲╲┛╲╲┗╲╲╲╲╲╲╲╲╲...
 Ramadhan karim
Ramadhan datang lagi
bersimpuh malu antara bulan mulia
dan aku menyahut cintamu
membersih noda dan dosa


aku lihat kau tersenyum berseri
memberi nikmat dan syafaat
terangmu membawa cahaya
dimalam suci menanam taqwa
menyubur jiwa


aku ingin tersenyum padamu, ya Ramadhan
terimalah senyuman tulus ikhlasku
moga hati ini dekat padaNya




Alhamdulillah, setinggi2 kesyukuran kita rafakkan ke hadrat Allah swt kerana kini kita makin menghampiri bulanNya yang terlalu istimewa, iaitu Bulan Ramadhan AlMubarak. Dalam beberapa hari saja lagi, seluruh umat Islam akan ‘berpesta’ menyambut kedatangan bulan mulia yang dinanti2kan saban tahun. Benar, kita belum tentu lagi dapat bersama dengannya kali ini, kerana ajal dan maut, tiada siapa yang mengetahui, kecuali Allah. Namun, Ramadhan tetap akan menjengah jua (insyaAllah), maka rugilah sesiapa yang belum bersedia menerimanya…
                       Dan tahun ini juga saya sangat bersyukur berpeluang berpuasa Full di rumah bersama-sama ayah & bonda tercinta,dapat solat terawih di masjid yang paling ku suka iaitu dimana lagi klu tidak di masjid putih, kuala terengganu..masjid nie terletak di tengah-tengah bandar KT..kenapa erk saya suka sangat dengan masjid nie...of course kerana iman dia besttttttt sangat2 ( iman mesir) bila dia mengimankan solat seolah-olah saya nie solat di MAkkah tau..dapat hayati surah yang dibaca terkadang tue menitik air mata ketika solat...agaknya terlalu menhayati bacaannya..tahun lepas langsung tidak berpeluang solat berjemaah nga iman mesir Alhamdulillah tahun ini Allah masih mengizinkan lagi...


Ayah : bulan ramadhan nie ayah kena iring iman palestinla, dalam 10 orang akan datang, pastu akan kena iringi diorang ke masjid yang ditetapkan..nie under HALUAN


si anak : alaaaaa...ayah orang baru tahun nie nak solat kat masjid putih tue jew..x nak da g masjid lain cz iman dia best sangat2...tolong la suruh orang lain jew wat keje ayah tue..please, tahun nie jew k


Ayah : okla..6t ayah tengok balik jadual dia macam mana


si anak : yes2..ayah cuba tau, orang harap sangat nie, rindu kat iman mesir nie..hehe... da la tahun lepas full puasa kat kedah..tahun nie klu boleh  nak jugak..ayah cuba la yep ^^


*walaupun rumah dekat jew dengan masjid Kristal ( ada aircond, comel & ade iman mesir)..masjid putih tetap pilihan ku..kenapa???.,,hehe, jawabla sendiri



   < nie la masjid putih ( nama glamornya)..namanya masjid Abidin>
Yang pastinya puasa kat ganu memang bestla...siap ade bunyi bedil ( tembakan meriam) setiap kali masuk berbuka & sahur...dom..dom...dom....baZAr dengan rumah pun dekatla.
Tapi....apa-apa pun bulan ramadhan nie kita klu bolehla jom kita pimpin diri kita menuju oasis ramadhan k..
• Memperbanyakan taubat dan istighfar kepada Allah S.W.T. Memasuki bulan Ramadhan ini dengan jiwa dan hati yang bersih, putih dan jernih.
• Berbaiki hubungan dengan orang lain dan lupakan segala sengketa. Jadikan ia sebagai medan bermaaf maafan.
• Meminta keampunan dan kemaafan daripada kedua orang tua . Banyakan istighfar dan sedekahkan doa untuk mereka.
• Belajar dan fahamkan Fiqh Saum ( Puasa). Telaah kitab, lihat dan rujuk buku-buku karangan ulamak muktabar.
• Memperbanyakan amalan soleh. Gempurkan diri dengan ibadah-ibadah sunnat tanpa mengabaikan ibadah yang fardhu.
• Menanam azam untuk menghidupkan semua amalan soleh di dalam Bulan Ramadhan.
• Membaca Al-Quran. Letakan target secara ansur maju untuk mengkhatam Al-Quran.
• Memelihara solat berjemaah terutamanya di masjid.
• Perhebatkan amalan-amalan sunnat dalam kehidupan.
• Merancang untuk melaksanakan iktikaf di masjid pada 10 akhir Ramadhan.
• Menjauhi amalan-amalan kefasadan dan kemungkaranterutamaan yang melibatkan anggota pancaindera kita.
• Perlu memelihara dan menjaga hati kita daripada dosa-dosa, maksiat-maksiat dan noda-noda
.

Friday, July 29, 2011

See U di IPT

Malas nak pikir barang-barang keperluan yg perlu dibawa sebagai persiapan menjejakkan kaki ke U???? jangan risau :) kami sedia membantu anda :) hahaahahahahahahahahhaha :):):)



1. surat tawaran
2. bace syarat-syarat dan buku panduan kemasukan ke universiti (online)
3. prink SEMUA borang-borang dan maklumat pendaftaran
4. sediakan 8 keping gambar ukuran passport
5. fotostat IC dan surat beranak (3 keping in case diperlukan)
6. print slip gaji mak ayah (2 keping in case diperlukan)
http://www.anm.gov.my/main.php )
7. beli no. pin PTPTN di BSN
8. bace syarat-syarat permohonan PTPTN (http://www.ptptn.gov.my/gateway/docs/terma%20dan%20syarat_26052011.pdf )
9. apply PTPTN 
10. try apply any scholarship yang layak untuk dimohon
11.jangan lupa juga result medical cheakup 

okey!done pasal maklumat-maklumat penting :) now kite check plak bout barang-barang harian yg kite akan gunakan mase kat U nanti :):):)

SHOWER!!
1. tuala mandi n tuala muka ( 2 helai )
2. shampoo
3. sabun mandi
4. berus gigi
5. ubat gigi
6. kain basahan ( especially for girls - untok keselamatan diri )
7. sabun basuh baju
8. softlan
9. berus basuh baju
10. berus badan
11. pencuci muka
12. cebok
13. timba
14. hanger
15. sepit baju
16. penyidai bulat untok baju n seluar kecik
17. selipar toilet
18. sabun n sponge cuci pinggan

UNTOK BILEK TERCINTE!! :)
1. cadar katil , sarung bantal , blanket @ selimut ( 2 set - in case terkencing atas katil kerane ketakutan! hahahaha )
2. bantal dari umah ( senang ciom klu rindu family )
3. bantal busuk ( hahahaahhahaahahahahahahahahha )
4. jam loceng ( henpon pon bulehhh!! :) )
5. selipar bilik
6. jam dinding
7. penyapu n penyodok sampah
8. bakul sampah kecik
9. tikar kecil
10. mop lantai
11. beg plastik sampah
12. box makanan
13. milo @ nescafe @ chocolate drink
14. biskut @ maggi @ coklat
15. kain burok
16. large polycarbonate water bottle ( untok bekalan air dalam bilik )
17. kunci mangga untok almari
18. cermin
19. penggantung seluar
20. lapik kaki untok letak depan pintu bilik
21. extension , soket letrik , iron ,  (barang haram weehhhh!!hahahahahahahaha)

STUDY!!
1. pembalut meja study n softboard ( baru semangat nak study! )
2. buku-buku revision mase kat matrix dulu yg masih boleh digunakan
3. JANGAN BAWAK NOTES LAME! NANTI KAMU MALAS BUAT NOTES BARU!!!
4. alat-alat tulis @ pencil case
5. Campbell ( sape ambek BIO! cewah! )
6. paper kaler n pen warne-warni ( semangat buat notes )
7. paper A4
8. pencil kaler
9. lampu meja study
10. pelapik kerusi study ( soft n flat cushion )
11. test pad
12. fail
13. calculator
14. meja kecik @ meja jepun untok study atas lantai (suke ati nak bawak ke tak)
15. AL-QURAN

LECTURE!!
1. baju kurung , jubah
2. blouse
3. baju melayu
4. kemeja
5. t-shirt kolar
6. seluar slack
7. t-shirt lengan pendek @ panjang
8. tracksuit
9. beg kuliah
10. kasut kuliah
11. kasut sukan
12. stokin
13. tudung @ shawl
14. tie , belt , songkok
15. small polycarbonate water bottle ( WAJIB BAWAK!! JANGAN SONGLAP AIR ORANG!! )
16. alatan sukan
17. gula-gula (PENTING BILE MENGANTOK!!!)
18. sweater (konon lecture hall sejuk! hahahahahaahahahahahahaha)
19. key @ handkerchief @ sapu tangan
20. cap

LEPAK-LEPAK!!
1. t-shirt n seluar harian
2. sandal
3. selipar
4. pad kotex or others (for girls)
5. sejadah
6. telekung 

OTHERS!!
1. laptop n accessories
2. charger handphone
3. barang-barang makeup
4. pencukur janggut n krim nye skali
5. bakul kecik tempat letak barang makeup
6. broadband (macam penting!wifi U lambat kot)
7. purse @ dompet
8. IC , kad bank , lesen
9. DUIT
10. cawan , sudu @ garfu , mangkuk , tupperware , pinggan
11. tisu muke n tisu kotak
12. GAMBO MAK AYAH ADEK ABANG JUGE KAKAK :):):) hahahahahahahahhahaha :):):)

YANG PALING PENTINGGGGG!!! BELI KEPOK PEDAS GANU BANYAK-BANYAK!!!KITE KENDURI DALAM BILEKKKK!!!! HAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA :):):)

hope, ini dapat membantu kawan-kawan  sume :)  ♥nie sekadar list yang perlu ade kat bilik korang jew, ade juga yang tak penting bagi korong tapi pandai-pandaila yerk..good luck ok. 
SEE U DI IPT ^^ 



info:Sayha Nasir