Friday, February 4, 2011

3rd GeNErATIoN SMAKL

video   


 Salam ukhwah buat sumer...saya bersyukur dapat kawan dengan sahahibah smaskl,thanks yup...walaupun sudah lame tidak jumpa hubungan kita tidak pernah loses..akasyah..thanks yup..sentiasa hantar message kata-kata..yang sentiasa ingatkan kepada Allah..entahlah..skg susah nak jumpa  sahabat yang dapat tingkatkan hubungan diri dengan Allah..klu jumpa  n message ingat akannya..sahabat2 Smakl...kenapa boleh rase begitu yup..maybe tarbiyyah kita yg dpat membezakannya..aesyah, sabiha, klu boleh tolong saya k..insyaAllah klu p mane2 pun sy harap diri ini tidak akan tinggal  tarbiyyah nie...I LOVE U
CZ ALLAH......

Wednesday, February 2, 2011

My neW braces

Hey, I'm currently having braces so I can't answer the how does it feel after that question. But when you do put on your braes, it's VERY painful. Like, you get ulsers all the time, but that's not for everyone. And you don't have to 'korban' 4 teeth. Different people different treatment so you do have to go to a good orthodontist. Cost is usually 3k+. But if you want an experienced orthodontist then a bit more pricey la.



                               now for first treatment my braces pink colour

firstly, i apply to treatment braces time form 2, and Alhamdullilah during i study at KTD (oreantation weak) the clinic orthodontic have call me n tell my request accepted...lame jgak menunggu almost 4 years..
          
20/5/2010-first treatment ortho
28/7/2010-cons 2
26/9/2010-SEPS
3/10/2010-band
16/1/2011-start pakai full braces( after oprate)








       before that,i should x-ray,ambik acuan  and etc. Experiencelly, i should operate cause have big problem
(fully anaesthetized)..and i still 3 days at ward..Fear x???..emm, Of coursela..habis bengkak muka( kesan bius)...ok2...saya mula masuk dewan bedah jam 12 tengahari n keluar pukul 4...sedar2 da mlm da...still in my mind, during first day masuk wad my family mintak ward  fisrt class ats sebab tertentu, tp oleh kerana semua da penuh sy dapat yg third class, mula2 sedikit x selesa tp semuanya ada hikmahnya Allah da aturkan...Y???..pengalamannya, saya ada jiran yang mempunyai kisah yg amat menyedihkan...dia mempunyai ketumbuhan kat tengkok and semakin membesar, umur dlm lingkungan 20-an kot, sudah mempunyai anak hasil drpd dirogol oleh kawan abgnya..emaknya pun nampak cam ada problem, nangis2 la..sayu plak bile tgok kehidupannya pun nampak susah..yg lain plak, ada seorang perempuan tua, mula2 plek juga cz dia suka menjerit2 dalam wad (panggil mici2)..knpe jd macam nie??...kesian plak, entah kemana anaknya..nielah zaman sekarang dah berjaya ckit tinggal mak gtue jer..kemana dia peranan sebagai anak??...third, kisah seorg kakak umur 20 lbih da tp skol setakat f2 shja...sy tryla tnye knpe erk x smbung stdy...dia ckp ikut perasaan...da x mnat kot...dia tanye saya x susah ker blajar nie..me: study nie mmg ada cabaran yer, kite kena slalu fikir ke depan, kalau fikir akan kesusahannya mmg perit rasanya..tp jgn risau belajar nie salah satu medan jihad kita..Allah akan bantu sesiapa yang hendak berjuang dijalannya...Tp alangkah indahnya jika kita study tp disertakan dgn niat untuk mendapat keredaanya kan...dunia dpt akhirat dapat..Alhamdullilah, sekurangnya, dapat berkongsi cara hidup orang lain..dapat memberi keinsafan pada diri ini...




     
          what do u think about it??? painful???  
Ini adalah pesanan-pesanan penaja dari Klinik pergigian.KT.untuk pemakai and bakal pemakai braces....

1. Kalau nak makan daging kena potong kecil-kecil.
2. Kalau nak makan epal tak boleh kau gigit sebijik epal macam tu jek sebab nanti habis roboh pagar ruyung  tu.
3. Tak boleh makan makanan yang keras-keras macam coklat yang baru keluar dari peti aisberg.
4. Chewing gum pon tak dibenarkan sama sekali.
5. Semua pantang larang di atas ini adalah untuk mengelakkan dari besi-besi yang terlekat di gigi anda itu tidak tertanggal.

Sekiranya anda boleh mengikuti semua pesanan penaja ni, memang anda sudah bersedia untuk membina pagar dawai kawat pada gigi anda. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, boleh lah tinggalkan pesanan selepas nada tutttt... (Sila tinggalkan komen jela ye). Bye!